Volgers

zaterdag 30 juli 2022

2022-07-30 | Geel is de ...

 


Zon, pet, zonnebril en nog iets

Daar gaaaaaaan we weerrrrrr.......
😎

Mijn kleine nichtje 😁 is terug van haar welverdiende rustplek, vakantie heet dat, en durft het weer aan om met mij een wandelingetje te maken. In één ademteug roept ze via WhatsApp dat zij voor de Pastéis de nata zorgt, dus wie ben ik dan om haar teleur te stellen? Aan mij de eer om een route te kiezen, ze laat me daarin geheel vrij. Dacht je 🙈? Wanneer ik de N70 roep krabbelt ze gelijk terug, ze wil rustig beginnen! Ook goed! Ik ben zo flexibel als een deurbel en kom op het heldere idee mijn Achterhoek wandelnetwerk te raadplegen. Vier mooie kaarten met heel veel keuze aan wandelroutes door ons mooie Achterhoek. Ook wel bekend van de voetstapbordjes die de fijne Achterhoekse mensen overal langs de route hebben geplaatst in vele verschillende kleuren. Helaas heeft BB niet het geluk hier te wonen, dus moeten we elkaar ergens in 't midd'n treff'n, dus.... Varsseveld vandaag! De Bovenstal Giezenveld route is de winnaar, met iets meer dan 15 km door het coulissenlandschap met rustige boerenweggetjes, zandpaden en bos.

 

De start is vanuit het centrum van Varsseveld en daar had het al bijna mis kunnen gaan, zij het niet dat het internet geen TOPpunt Varsseveld kent en ons naar Groot Nibbelink
¹⁾ had willen sturen. Ik mag dan wel blond zijn, maar ben wel in het bezit van goede topografische skills en zo stonden wij beide al voor ons vaste startmoment op de juiste plek! En nog gratis geparkeerd ook (tja, je bent Hollander of niet)! Aan BB vandaag de schone taak om de route te zoeken, volg eenvoudigweg de gele voetstapbordjes! Hoe moeilijk kan dat zijn? Nou...... soms best lastig kunnen wij je mededelen. Aan gele verf is blijkbaar een enorm gebrek en door m'n gele zonnebril wordt het zicht er dan al niet veel beter op. Gelukkig zijn de routes tegenwoordig ook via een app te bewandelen. Maar nee, vandaag eens niet met m'n beste vriend Guru op pad, dus ook deze app blijft gesloten. Zoek de gele voetstapjes!

Laurentiuskerk

Met wat speuren geraken wij buiten de bebouwde kom en veilig aan de andere zijde van de Twenteroute (N18), het buitengebied van Varsseveld, wie bint op 'n Boer! We verruilen zandpaden voor kleine asfaltweggetjes, veelal totaal uitgestorven. Het is duidelijk zomer en vakantietijd. Luie Everdina vrolijkt en verwarmt de dag verder op en maakt de uitzichten over weilanden, akkers en boerderijtjes tot ansichtkaarten met schapenwolkjes aan de hemel. En zo wisselen wij asfalt in voor een stuk bos met statige hoge beukenbomen op zoek naar de volgende afslag, kruising en geel voetstapje. Menig keer is de gele pijl pas duidelijk als we er bijna met de neus bovenop zitten, maar goed, wij komen er ook wel. Maar of dat goed blijft gaan?

Rondje volgens gele voetstapjes

Heel wat keren zijn we vandaag weer aan het verhuizen geslagen. Was het niet om het idyllische boerderijtje, dan wel om een geweldige mooie plek. Zelfs de oale bende waar menig dakpan reeds grote gaten in het eens gesloten en waterdichte dak heeft geslagen kan ons nog bekoren. We hebben allebei een man thuis met twee rechter handen, die maken er zo weer wat moois van voor ons. Het moge weer duidelijk zijn, we zijn weer samen op pad. De nodige zin en onzin heeft ons brein in z'n greep. Tijd voor koffie! Met.......? BB ze waren bijna helemaal goed, maar zeker lekker, pastéis de nata, echte Portugese gebakjes.
Terwijl de calorietjes verteren slenteren wij verder door het boerenland en betreden zo het buitengebied van mijn eigen mooie Doetinchem.
 Bekend terrein, Westendorp in aantocht met het Pannenkoekhuis waar vast een lekker bakkie cappuccino ons gaat verblijden. Maar eenmaal bij de voordeur is het een teleurstelling voor..... ja, ons. Wij hebben een heerlijk lange dag als je vroeg opstaat en gaat wandelen, maar het Pannenkoekhuis²⁾ wordt pas wakker over een half uur, helaas....... doorrrrrrr......



We verdwijnen achter de huizen het Landgoed Tandem in.
 Vriendelijk groeten wij de oudere wandeldames die net het Landgoed verlaten om op te warmen in de zomerzon. Wij zijn wel even toe aan het heerlijk verkoelend, schaduwrijke bos met af en toe een tochtig windje om onze oksels van een opfrisbeurt te voorzien. We slingeren de heuvelende (heeeel ietsjes omhoog en weer daal, heeeeel ietsjes......etc etc etc) paden af, zoekend naar al wat geel is en vinden zo een prachtig oranje zwavelzwam die mooi kleurt bij alle tinten bos.
Een bankje met uitzicht over een groot weiland met Huis Tandem aan het einde der opritlaan, laat ons even genieten van de rust (zelfs met de A18 erbij), het uitzicht en onze lunch uit eigen kleine vriend i.p.v. een lekker pannenkoek. Buikjes vol en klaar voor de laatste zoektocht naar al wat geel en voetstap is. We belanden aan de Doetinchemseweg, 
◀️ links gaat het Westendorp
in, ▶️ rechts het talud op naar Varsseveld, en zo geschiedde. Voor mij bekend terrein, ik liep hier reeds eerdere, andere routes, en weet dat het ergens rechts kan gaan, maar geen geel voetstapje te vinden, dus gaat het 🔼 immer gerade aus!



En zo gaat het richting Varsseveld, asfalt, stoep en rotondes. En da's nie goed nie kan ik je nu vertellen. Want daar waar mijn voelspriet mij zei dat een paadje rechtsaf was, daar moet jij wel in! En nee, wij hebben niets geels, laat staan een voetstapbordje of paal gezien. Maarrrrr...... dat zegt niet alles hoor, wij zijn nogal eens van de kletserige en onoplettendheid is mangs ower middle name, maar de groenvoorziening kan ook vergeten zijn te snoeien, zoals menig eerder paaltje verscholen stond achter het nodige groen, gras, brandnetel en/of takkebos. Even gaan we in overleg wat te doen, keren en lopen hoe het wandelnetwerk het bedacht heeft of...... Wij gaan voor "of" en bij rotonde twee sluit de gele route zich weer bij ons aan en stevenen we af op Restaurant De Ploeg. Een verkoelend glaasje sist zo weg en de vruchtensorbet maakt een feestje met de hittegolf van mijn innerlijke ik. Doe me nog maar een liter citroenijs (citroen, ook geel!)!
We nemen de afslag om de Laurentiuskerk en zien de P waar onze bolides staan te zonnebaden. Voordat we de parkeerplaats betreden worden we blij verrast door de aanwezigheid van het Wandelnetwerkbord 66, het startpunt van deze route. Enkele uren geleden zagen we deze totaal over de kop, wisten we van het bestaan niet af. Nu verrijkt ie ons met de info van de route en de kleur van de te volgen paaltjes en voetstapjes,
GEEL vandaag! Maar je moet ze wel goed zoeken! 

Huis Tandem


¹⁾ Groot Nibbelink: Een echt TOPpunt waarvandaan vele mooie routes vertrekken. Tevens een fijne plek voor koffie en een mooie speeltuin voor de kids.
²⁾ Pannenkoekhuis, de beste pannenkoeken in de weide omtrek, maar let op de openingstijden: vanaf 12 uur! Geldt ook voor Kulturhus De Vos.


1 opmerking:

Leuk dat je reageert, bedankt!