Volgers

donderdag 29 april 2021

2021-04-27 | Oranje wandelingetje

 


Grens verlegd 

Wat doe je op een vrije dag zoals de verjaardag van onze koning? Vroeg opstaan...... goed uurtje later in de herhaling, alle kleine vrienden gepakt (manlief loopt met z'n eigen), mijn mooie nieuwe Meindls gestrikt en gaan! De route wordt er één niet direct om de hoek van Doetinchem, maar één waar de bloesems nu bloeien (als 't goed is), het Rhenoijschepad. Een klompenpad van 9 of 14 km langs de Linge, de Nieuwe Graaf, de Culemborgsche Vliet, het Wiel, vele weilanden en nog meer bloesemvelden. 
We starten in Rhenoy centrum
😁, net als de rest van een deel van Nederland lijkt het wel. In colonne van fietsers, elektrisch of ouderwets trappend, mountain- wielrenner- of oma-uitvoering en een heel regiment wandelaars in alle kleuren gaat het over de Lingedijk met prachtig uitzicht, naar onze eerste koffiestop met ....... oranje soezen!

 

We laten de gezelligheid van hier achter ons en keren de mensenmassa ook de rug toe voor enige tijd. Het gaat langs Stegengoederen, oftewel landbouwpercelen in eigendom van het dorp. Nu nooit meer vergeten hé?! Weer wat geleerd
😀. En door ...... over een boerenasfaltweggetje waar de beuken (volgens mij 😊) al mooi in het blad staan. Voor wie de 9 km route wil lopen scheidt hier de weg van de 14 km route. Wij gaan voor de lange route, chapeau aan Gerbrand, weer iets langer dan zijn vorige wandelingen. Het gaat langs de Nieuwe Graaf over een breed zandpad/schouwpad met vergezichten over het boerenland. Bij de Kooise camping komen we weer op een stukje asfalt, maar da's van korte duur, we verdwijnen weer de natuur in. 


Water is de leidraad vandaag van deze wandeling, evenals de Hollandse Waterlinie en de fruitbomen waarvan de bloesems druk doende zijn te ontspruiten en die rondom zichtbaar zijn. Verder is er vandaag veel bedrijvigheid in elke en welke vorm dan ook, geen ontkomen aan. De nodige fietsers denken bellend voorrang te krijgen wanneer het asfalt gedeeld dient te worden met hun eigen en mijn soort. Blijven bellen mensen, mijn veters moeten ook verder! En zo naderen we het oude stoomgemaal De Oude Horn, tegenwoordig een glasblazerij. Wij laten het voor wat het is, erg uitnodigend zijn de blazers nl niet, dus zoeken wij ons pauzeplekje bij z'n jongere broer, de Nieuwe Horn.
Boven ons op de dijk is het een drukte van jewelste, maar gelukkig gaat ons pad aan de overzijde een stuk lager parallel langs de Meerdijk. Bermen, prachtig geel gekleurd door het koolzaad, hier en daar lammetjes met moeders in hun kielzog, mooie rietkragen met in de verte de kerktoren van Asperen en wat overblijfselen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.


Het gaat verder naar Fort Asperen (nog meer mensen) die we gauw achter ons laten en het hoger gelegen wandelpad nemen richting Acquoy. We kronkelen het dorp in en stuitten gelijk op het polderhuisje en de scheve kerk(toren). Terwijl wij alles in ons op staan te nemen zoeven de fietsers hier de bocht om en valt de naam van mevrouw Pisa regelmatig. En zo raken wij in gesprek met een stel locals en mevrouw vertelt ons in geuren en kleuren het bijbehorende verhaal. Mooie momentjes! Hier ga je ver terug in de tijd, mooie oude dijkhuisjes met leuke tuintjes aan de "Dode Linge". Het laatste stuk van deze route gaat een vochtig wilgenbos in, een griend en vandaar via open veld weer naar de fruitbomen en de eindstreep! Veertien mooie km's samen gemaakt, voor mij één op m'n nieuwe pantoffels, voor mijn wederhelft een nieuw record! 👍 Het was druk vandaag, soms werden de veters even gladgereden en moesten we bermspringen, maar ik had het niet willen missen.

Voor mijn Topper!

Tip: Klik eens op een gekleurd woord, een link heet dat. Neem tot je; geschiedenis, leuke liedjes, kolder, gezelligheid, info of totale onzin. Geniet ervan, kost niks!
😃 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je reageert, bedankt!