Volgers

maandag 8 juni 2020

2020-06-06 | Op de sloffen

Joppe en Dorth
Nog nooit van gehoord 

Vandaag heeft Brigitte één van mijn voorgestelde routes gekozen, Landgoedwandeling Dorth en Joppe. Geen idee waar Joppe of Dorth ligt, laat staan wat het ons te bieden heeft. Stel je voor, vroeger, moest je eerst de landkaart pakken, index napluizen, route opschrijven of in de ietwat modernere tijd, routebeschrijving uitprinten. Nee, dan hebben we het nu maar gemakkelijk, lang leve TomTom, Google maps of welke knappe wegwijzer en smartphone dan ook. Goed, wij hebben Joppe gevonden en zijn gestart nog voordat de kerkklok van Joppe 8:56 uur sloeg (helemaal van 't padje hier)


Wij verdwijnen direct over het spoor links het bos in. Leuke kleine paadjes, vingerhoedskruid, waterdruppels, een enkele paddenstoel en een boomstronk met een rood pinnaaldje wacht ons op. Die laatste werd natuurlijk weer door BB gespot, zij draagt geen bril, en ziet altijd alles wat opvalt en erg klein is. Daarna volgen de meest leuke, mooie, grote, nog mooiere en/of groter optrekjes, kortom, weer een drukke* dag voor ons
🚚🚚.  Maar da's ook het enige drukke van deze hele dag, want qua kilometers is het er één voor op onze sloffen en voor mij als Guru-wijs-de-weg-muts is het bijna alsmaar rechtdoor 👉👉. Terwijl wij wegkwijlen bij al het moois dat Gelderland en de Achterhoek ons te bieden heeft, nemen we al stappend de afgelopen week nog even door en zo weet ik dus dat BB iets lekkers in de rugzak heeft! Maar eerst nog even het mooie Stayokay "De kleine Haar" voorbij.

koeien

Koffietijd! We nemen het er van, koffie met mojitocake! Beide hebben we geen idee wat een mojito eigenlijk is, ja een drankje/cocktail, maar verder dan dat komen we niet (leeftijd? 😉). Na raadpleging van Google proberen we nu nog de smaken te onderscheidden. Ja, lemon...... maar munt, rum 😏? Maar ach, was echt wel lekker. En doorrrr....... Huize Dorth wacht op ons. Bij het zien van vijf ooievaars in de voortuin, lopen wij graag even iets verder door om een leuk plaatje van het geheel te kunnen maken. Terug, de Kasteelweg op om vervolgens links het Landgoed Dorth te betreden. Een prachtige wandeling volgt. Mooie paden door een fijn fris bos met stroompjes, beekjes, vennen, vijvers, vlonders en bruggetjes (de ene ietwat steviger dan de ander). En is er water dan speurt Brigitte naar haar vrienden, maar helaas, geen gekwak hier. Zo lieten ook de één of andere salamander en de prachtige ijsvogeltjes ons volledig in de steek. Maar ook zonder hen is dit een heel mooi stukje natuur en doen wij er weer eens enige tijd over om alles goed in ons op te nemen, onze boshut uit te proberen en alle overige flora en fauna te bestuderen en vast te leggen.
 

Via de Kasteelweg verlaten wij weer dit landgoed en zien we de lucht steeds meer betrekken. Vandaag ben ik vanzelfsprekend in bermuda met vest en Brigitte heeft haar benen aangedaan en haar dunne softshell. Al wat plastic is, en ook maar iets tegen de regen zou kunnen doen, dragen wij bij ons en dat zal op korte termijn tevoorschijn gehaald worden zo te zien. Wanneer we op het volgende bospad lopen wordt er van hoog uit een boom hard geschreeuwd om eten. De deur staat nog open, dus vader of moeder bonte specht kan ieder moment weer thuis komen (hij/zij vloog al rondjes). Wij blijven even wachten en kijken toe. Helaas wordt het wachten beloond met steeds meer wind, zeg gerust grote woei


Het bospad is bijna ten einde, voor ons wacht asfalt, regen en geen beschutting, dus kiezen we voor de komo en een boom om te lunchen en te schuilen. Zo snel als mogelijk settelen we ons in regenjack, regenponcho en paraplu. Dit wordt een heel knus lunchplekje en dito lunchpauze en wat een geluk vandaag, we zijn eindelijk eens op tijd met inpakken!  Na de hagel en de storm komt de regen, nog meer regen, kan altijd harder en meer......... en wanneer wij de buikjes vol hebben is de lucht weer geklaard. Eenmaal op de Jufferdijk zien we de grote plassen langs het asfalt en prijzen wij ons gelukkig dat we op de juiste plek halt gehouden hebben.

nat regen wandeling

De nodige meters asfalt volgen met af en toe zelfs een auto met een ietwat zware rechtervoet. Iets minder mag wel fijne automobilist, ook wij hebben lijf en leden lief. BB is zo verstandig en dirigeert ons het schouwpad op (dan zwaait ze met haar handje..... 😂😂en belandden we tenminste veilig daar waar we naar toe moeten. Met wat kluunwerk komen we ook het volgende bos door, veilig en wel. Zelfs onze sanitaire stop hier plannen we geweldig goed, want net wanneer we de toiletdeur achter ons sluiten worden we begroet door een groep mountainbikers. BB weet de situatie weer fijn te omschrijven, ik citeer: "Geluk is met de dommen" 😆. En doorrr...... we bereiken landgoed 't Joppe. Huisje is leuk, ook dat van het personeel, maar nog leuker, het poeltje met de groene levende wezens, kikkers genaamd. En wie springt er dan een gat in de lucht (goed, niet de lucht maar langs de waterkant)? Na heel wat zoekwerk wijst Brigitte mij op een hele familie die verstoppertje spelen tussen het riet. Ik leg ze vast, maar ga door voor de prachtige waterlelies. En wat zit daar op het blad....... en dat blad...... en die...... het waren er meer dan zeven in deze sloot op stand.

Joppe Landhuis 't Joppe

Na ons theekransje met uitzicht op dit leuke optrekje en in goed gezelschap van een kudde, school, roedel...... vliegen zetten we de pas erin voor het laatste stukje. Al gauw staan we oog in oog met Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming te Joppe. We buurten hier even, kletsen in gedachten nog even met hen waar we een kaarsje voor opsteken, en na wat fotootjes gemaakt te hebben, lopen we weer richting spoor en auto. Het zit er weer op, we hebben er dik 16 km van gemaakt. Weer en wind, hagel en regen, zon en wolken, thee en koffie, cake en koek, plastic en paraplu, koetjes en kalfjes, zin en onzin .... alles was weer aanwezig vandaag. Het drukt bij ons nimmer de pret, wij gaannnnnn....... op naar de volgende. Welke? Wacht maar, BB appt wel snel
😁.


* Wanneer wij leuke optrekjes zien, willen we altijd verhuizen
😀. Dus soms zijn we daar heel druk mee.

Ter info: Wij respecteren en hanteren de regels m.b.t. het coronavirus daar waar nodig is als het vreemden/passanten betreft. Daarnaast kunnen wij prima zelf onze eigen grenzen bewaken waar nodig. Hopelijk voorkomen we hiermee dat enigen van u denkt dat wij roekeloos te wandel gaan, alles behalve dat!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je reageert, bedankt!