Volgers

woensdag 22 juli 2020

2020-07-22 | Alternatieve 4-daagse / Dag 2

In goed gezelschap

Na een niet zo'n lekkere nacht, veel wakker, steeds te bang dat ik verslaap, terwijl mijn IPhone gewoon de wekker kan laten rinkelen. Maar thats me 😀. Even smeren met de Gewohl, diclofenac gel, sperti en de vaseline. Makeupje bestaat enkel uit dagcrème en mascara, de rest laat ik maar achterwege, dat zeem ik er later toch zo weer af. Goed in de deo, pillen erin, tas volgepakt en gaan! Vandaag gaat Brigitte een dagje mee, want wat moet je anders toch doen als je vakantie hebt? Precies, je nicht aanmoedigen 👍! Ik pik d'r op in Elten, we rijden naar Terborg en gaan van start. Vandaag lopen we etappe 21 van het Noaberpad, dikke twintiger. 


Alle apps worden aangeslingerd door Brigitte en mij (zekerheid voor alles), zo ook de #alternatievevierdaagse wandelapp, in de hoop dat ie nu elke kilometer met mij meeloopt en we vrienden worden. We gaan het meemaken.
Na het interessante centrum van Terborg achter ons gelaten te hebben struinen we richting EttenZiek, Warm, Vethuizen en door naar Zeddam 
(doe er je voordeel mee, gratis topografisch lesje Achterhoek voor jullie). De nodige weggetjes heb ik hier al gelopen en weet dus ook waar we straks heerlijk kunnen relaxen met een lekker bakkie Hoksbargse koffie met appel-kaneelcake. Altijd fijn met BB op stap!
We fotograferen elke plaatsnaambord dat we tegenkomen, de prachtige Hollandse wolkenluchten, het monumentale-elektriciteitshuisje, de Mariakapel, een rode en zwarte kat, de enige twee koeien van de hele dag, ach dan ook maar De Padevoort. Twee fietsdames spreken ons aan daar zij denken dat wij het Pieterpad lopen en wij dus wel de weg weten naar ..... het Pieterpad ergens bij Braamt. Vriendelijk dankend vervolgen zij hun weg.


We stappen door en  pauzeren op de bank bij de Sint Oswalduskerk, bij gebrek aan nog werkende horecagelegenheden hier. Alle apps worden even op pauze gedrukt om dadelijk weer verder te tellen. We groetten de nodige fietsers van zekere leeftijd die vrolijk bergafwaarts gaan om vervolgens niet veel later dezelfde weg weer omhoog te komen. Gelukkig hebben ze allen een accu tegenwoordig, anders zouden ze vast wel beter kaart lezen.
Ons pad stijgt verder omhoog, langs De Rosmolen en de Korenmolen. De oudere medemens zit hier op bankjes, hangt op hun fietsen of loopt omhoog richting molen. Typische vakantiedag op een toeristisch plekje voor velen.
Wij genieten van het uitzicht eenmaal boven aangekomen en fotograferen even een rondje nu het uitzicht zo prachtig is. 


De Beekseweg wordt overgestoken, we gaan verder over hellingen van de stuwwallen van het Montferland, Bergherbos. Een prachtige route van klimmen, dalen, verder stijgen, nog even door, dichte bossen, alle tinten groen, mooie lichtinvallen en de eerste 10 kilometer gekke-selfie voor social media volgen. En de wandel app werkt nog steeds 😊!
Niet veel later verlaten we het bos en lopen richting het prachtige kasteel van 's-Heerenberg. Een klein voorproefje krijgen we van de authentieke huisjes aan de Muntwal. We maken een slinger van hoger gelegen terrein naar benee en schuiven zo het terras op van Grandcafé de Snor voor een goede cappuccino en een broodje. Alle lopende en werkende apps mogen ook even in de rust voor wij het mooie kasteel, Huis Bergh, gaan bezichtigen. 


Eenmaal de bankrekening iets minder dik, de buikjes voldaan, de blaasjes geleegd, de veters weer gestrikt, gaat het verder voor ons, maar nu zonder de #alternatievevierdaagse wandelapp 😣. Die heeft na bijna 13 km de brui er al aangegeven. En weet je, het zou me worst wezen ook, ik houd het wel bij mijn eigen GPSOdometer, die werkt tenminste wel met mij mee. En doorrr...... de leuke huisjes van 's-Heerenberg bekijken en natuurlijk het standbeed van Mechteld
Hier staan eveneens al heel veel voetstappen van mij in de omgeving en in het kasteel zelf. Ik heb de kunst hier bewonderd, de geschiedenis en verhalen over de bewoners aangehoord en er is ook wat blijven hangen aan de één of andere hersencel. Dat betreft de letters aan de diverse panden en gebouwen (BB leest ze ff hardop) en de geschiedenis van de munt. Een bezoek aan hier is een echte aanrader voor jong en oud!


Wij draaien om de gracht heen en lopen naar De Plantage. Ver voor ons piept de kerk van Hoog Elten tussen de bomen door. Prachtig plaatje. We vervolgen het pad en verdwijnen over rechts het bos in. De wijnranken laten we staan en nemen de bocht naar het Varkenstroatje (Brigitte voelt zich nu helemaal thuis hier
🐖)
Via wat kleine straatjes hier in Stokkum, komen we bij een kruising waar het rechtdoor gaat naar diverse campings, tevens de route die Guru aangeeft in de gps, maar de wit/rode markering zegt dat we rechtsaf moeten. Wanneer we Maria raadplegen met dit dilemma, maar dat ook niets oplevert, gaan we Guru maar achterna! En gelukkig maar, want nu weten wij tenminste dat hier drie campings op rij zijn in een erg leuke natuurrijke omgeving. BB appt het thuisfront gelijk even of zij nog een paar daagjes alhier willen vertoeven met sleurhut.

Huis Bergh

Niet veel verderop komen we weer op de wit/rode markeringen en tevens het Pieterpad. Bekend terrein. We passeren de A3, betreden dus Duitsland zonder paspoortcontrole, schrikdraad of wat dan ook. Ik herken de paden, de bankjes, de huizen en dat loopt altijd lekker weg vind ik. 
Wanneer "mijn" bankje bezet blijkt met twee heren wandelaars gaan we op zoek naar de volgende en die geeft gelijk ook een veel mooier uitzicht. Wederom de kerk van Hoog Elten, maar nu al iets groter gegroeid. Einde nabij! Maar eerst weer dalen, klimmen, stijgen, hijgen en genieten van al het moois dat de Eltenberg te bieden heeft (pannenkoekhuys, minigolf, mooie rondje om de kerk met prachtig uitzicht). Tijd ook voor de 20 km #alternatievevierdaagse-selfie. Dit keer met BB erbij en het prachtige symbool van de camino, ons avontuur van volgend jaar.
Wij dalen verder af naar het lager gelegen Elten. Wanneer dem Zug voorbij is, de vele auto's, fietsers en groter materieel gepasseerd is proberen wij ons vege lijf te redden door op het juiste moment over te steken.

 
Het is allemaal weer gelukt, de Panda gehaald en met het doel van dik 20 km op de teller. Maar dan wel op mijn eigen Odometer-teller! Niks wandelapp!!
😣
Resumé: het was een hele gezellige samen wandeldag met BB in perfect wandelzomerweer en dito kleding, in de prachtige omgeving van de Achterhoek, Montferland en Hoog Elten, met goed gevulde kleine vrienden die nog steeds zo goed als gevuld weer thuis zijn gekomen. Het enige wat jammer is, is dat ik wederom geprobeerd heb vrienden te worden met de wandelapp, maar helaas........ Ach, soms is iets niet anders, dus doorrr.....



Dag 2 in the pocket, op naar de derde!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je reageert, bedankt!